onsdag 18 januari 2012

Kollaborativ undervisning


Vi har större möjligheter än någonsin att samarbeta och kommunicera med varandra. Detta har Internet och den moderna tekniken i övrigt bidragit med. Detta har bidragit med en flora av resurser och applikationer för lärande och undervisning som man kan använda sig av i såväl sin smarta mobil som i smarta klienter som Android Surfplattor eller Ipad. Detta i sin tur får konsekvenser för skolan och undervisningen. För min del anser jag att både förespråkarna för katederundervisning och förespråkarna för eget arbete har fel. Det är det kollaborativa lärandet och den kollaborativa undervisningen som står i fokus för min del.
Samarbetet mellan elever och mellan elever och lärare är det mest centrala i den kollaborativa skola som jag företräder och därmed också argumenterar för. Kommunikation, reflektion och eftertanke står också i fokus här. Det är väldigt många som kritiserar den svenska skolan och hur den fungerar idag utifrån olika perspektiv. Men det är få som kommer med konkreta förslag på hur man som lärare ska undervisa i skolan istället för det vi har nu. Det håller helt enkelt inte att hävda att det inte finns några alternativ till det vi har idag eller det som vår utbildningsminister nu håller på att införa med katederundervisning. För det finns det verkligen.
Den stora frågan blir då hur vi ska skapa den kollaborativa skolan. För min del anser jag att Moodle, som är en öppen källkod lärplattform, är ett kraftfullt verktyg för att komma till den kollaborativa skolan. Moodle innehåller flera intressanta moduler för samarbete och för kommunikation. Forum, Wiki och bloggar är några exempel på moduler som man kan använda för samarbete i klassrummet. Elever och lärare kan ha sitt egna anteckningsblock i Moodle som man kan nå överallt på lärplattformen. Där kan elever och lärare föra anteckningar och eleverna kan samarbeta och dela anteckningar med varandra på ett enkelt sätt. Det finns också möjlighet att administrera hela projektarbeten i Moodle via en modul som heter Project tool. Detta är bara några av de ca 800 moduler och block som läraren kan använda och installera i Moodle.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar